oruç

Fitre sadakasını kimler vermelidir? Fitre ne zaman verilir?



Sadaka-i fıtır, Ramazan-ı Şerîf'in sonuna yetişen ve aslî ihtiyaçlarından başka en az nisâp miktârı (80.18 gr. altın veya ona denk miktarda) bir mala mâlik bulunan her Müslümanın vermesi vâcip olan bir sadakadır.

Zekâtın farz olmasından önce, orucun farz kılındığı sene vâcip olmuştur. Sadaka-i fıtır, orucun kabulüne, ölüm ânının sıkıntılarından ve kabir azâbından kurtuluşa vesîledir. Yoksulların ihtiyaçlarını gidermeye, bayram neşesinden onların da istifâde etmelerine bir yardımdır. Bu cihetle sadaka-i fıtır, insânî bir vazifedir.

Her Müslümanın kendisi ve fakir olan küçük çocuğu için Sadaka-i fıtır; fitre vâciptir.

Büyük çocuğunun ve zengin olan çocuğunun fitresi babasına vâcip değildir.

Dilimde Piercing var Orucum kabul olur mu?



Alimler ağız içini vücudun içi olarak kabul etmemişlerdir. Böyle olunca orucu, ağıza giren şey değil,gırtlaktan aşağı inen şeyler bozar. Eğer ağzın içi vücudu içi hükmünde olsa idi,abdest alırken ağzımıza verdiğimiz suyunda orucu bozması icab ederdi. Bu demek değil ki,ağıza ne girerse girsin orucu bozmaz.Ağıza giren şeyin tadı, tuzu, olursa veya ağız içinde dağılıp tükrüğe karışırsa,tükrükle beraber mideye gideceğinden orucu bozar.

Dildeki piercing'e gelince tadı olmadığı,ağız içinde dağılıp tükrüğe karışmadığı ve ağız vücut içi kabul edilmediğinden oruca zarar vermez.

Çocuklara orucun farz olma yaşı kaçtır?

Çocuklar sabi iken yani 10 yaşına geldiği zaman aynı namaz kılmaları hususunda olduğu gibi,onlara oruç tutmaları telkin edilir. Eğer gücü yetmeyecek kadar zayıf ise,çocuk oruç tut diye zorlanmaz. Ancak güc yetirecek kadar kuvvetli ise oruç tutması yönünde telkın edilir. Tamamını tutamasa da en azından aralarda tutarak çocuğun orucun keyfiyetine alışmasında faide vardır.

Çocuklara küçük yaşta orucun sevabı ve fazileti anlatılarak orucu sevdirmeli ve gücü nisbetinde arada bir oruç tutmaya teşvik etmelidir.
Çocuğu oruca alıştırmak oruca başlatmak ve onu icbar etmek Anne baba ve dedeninin, yetim ise vasisinin vazifesidir. Eğer bu vazifeyi çocuğun velilerinden hiçbiri yapmazsa hepsi günahkar olurlar.

Çocuklar oruç tutmaya zorlanmalı mı?

Çocuklar için oruç, namaz gibidir. Yani 10 yaşında bulunan bir çocuğa oruç tutması emr olunur. Mamafih çocuk oruç tutmazsa kazası lazım gelmez. Çocuğun oruca gücü yetmelidir.Oruç tutmakla çocuk zarar görecek, güç yetiremeyecekse "oruç tut"diye zorlanmaz.

Ancak çocuklara küçük yaşta orucun sevabı ve fazileti anlatılarak orucu sevdirmeli ve gücü nisbetinde arada bir oruç tutmaya teşvik etmelidir.
Çocuğu oruca alıştırmak oruca başlatmak ve onu icbar etmek Anne baba ve dedeninin, yetim ise vasisinin vazifesidir. Eğer bu vazifeyi çocuğun velilerinden hiçbiri yapmazsa hepsi günahkar olurlar.

Kaynak: http://www.fetvalar.com/sorularla-cevabi-1367.html

Şöförlük yapan kimseye oruç farz mı dır?

Oruç tutmak akıllı ve baliğ olan her Müslümana farz'dır.Ancak bazılarına zorluktan dolayı Ramazanda tutamaması durumunda, kolaylıklar vermştir.Bu da hastalık,yaşlılık ve seferi olma gibi durumlarda,ramazan ayından sonra oruçlarını kaza olarak tutmalarıdır.

Eğer şoförlük yapan kimse,her gün 90 km.den fazla yol katediyorsa,veya gittiği yerde 90 km lik mesafede 15 günden az kalmaya niyet etti ise,o kimseye oruç farz olmakla beraber eğer meşakkatli olacaksa, dilerse ramazandan sonra tutmak kaydıyla tutmamasına cevaz verilmiştir.Ancak tutması daha faziletlidir.

2013 ilk teravih hangi akşam kılınacak?

2013'de ilk teravih namazı gece evvelden girdiği için, Şaban ayının son gecesi yani 8 TEMMUZ PAZARTESİ akşamı kılınacak ve aynı zamanda ilk sahura da bu akşam kalkılacak. Şimdiden Allah kabul etsin...

Orucun kabul olmasının şartı nedir?

"Ramazan ayında tuttuğumuz oruçlarımızın kabul olması için ne yapmalıyız?orucun kabul olması için hangi şartlara uymak gerekir? Orucun vacipleri nelerdir?"

Her ibadette olduğu gibi orucunda kabul olması için bazı vacip ve şartları vardır. İmam-ı Gazali hazretleri İhya-i Ulum'da orucun vaciplerini şöyle sıralamıştır:

Orucun vacibi 6'dır:
1-Ramazan ayının başında hilali gözetlemek.
2-Her gece oruca kesinlikle niyet etmek.
3-oruçlu olduğunu hatırlayarak kasten bir şey almaktan kendini men etmek. Yemekle, içmekle, buruna ilaç akıtmakla, şırınga (iğne vurmak, kan aldırmak, serum taktırmak gibi) ile oruç bozulur.
4-Cinsi münasebetten(cinsel ilşki) kendini tutmak
5-Kendi isteği ile meni getirtmekten kaçınmak(mastürbasyon yapmak)
6-Ağız dolusu kusmaktan kaçınmak.

Oruç nasıl kaza edilir?

"Orucun kazası nedir? orucun kazası nasıl yapılır? kaza orucu nasıl tutulur?kaza orucunu ardarda tutmak şart mıdır?"

Ramazan ayında Akılllı ve baliğ olan her Müslümana oruç tutmak farz'dır.Hastalık,yaşlılık ve yolculukta olan kimse gibi özrü olan veya hiç bir özür olmadan Ramazan ayında oruç tutmayan her Müslümana farz'dır.Kaza orucunun keffaret orucunda olduğu gibi peşpeşe tutulması şart değildir.Ancak istersenirse peşpeşe tutulur,isterse ara verilerek tutulabilir.

Kaynak: http://www.fetvalar.com/sorularla-cevabi-1374.html

Seferi olan kimseye oruç farz mıdır?

"Seferde olan kimseye Ramazan orucu farz mıdır?seferde oruç tutmak şartmıdır?Seferi olan kimse orucunu kaza edebilir mi?"

Seferi olan yani ramazanda 90 km.ye yolculuk yapan kimseyede oruç farzdır. Ancak ona zorluk olmaması açısından ramazan ayında tutmayıp, Ramazan ayından sonra tutmasına müsaade edilmiştir. Fakat seferi olduğu halde Ramazan ayında tutması daha faziletlidir.

Kaynak: http://www.fetvalar.com/sorularla-cevabi-1375.html

Üç Aylarda Oruç



Müminlerin baharı üç aylar geldi ve hızla geçiyor. Ramazan-ı Şerif bir yana, recep ve şaban ayları nafile oruç aylarıdır. Peki, bu mübarek zamanlarda nasıl oruç tutmalı, bu kutlu fırsatı nasıl değerlendirmeliyiz?

Üç aylar geldiğinde, kula kulluğunu hatırlatan ibadetlerin belki de en önemlisi nafile oruçlardır. Hadis-i şeriflerden ve güzide sahabilerden, Efendimiz s.a.v.’in bu mevsimde nasıl oruç tuttuğunu öğreniyoruz. Kul ile Rabbi arasında bir sır olan oruca Efendimiz s.a.v. receb-i şerif ve şaban-ı şerif aylarında daha bir önem vermiştir.

Efendimiz’in receb-i şerifteki oruçları

Adet dönemini ilaç alarak Ramazan'dan sonraya ertelemek doğru mu?



Bu durumda sağlık açısından mahzur ihtimali akla gelmektedir. En iyisi, oruç tutulmalı, özür başlayınca bırakılmalı, yenilen günleri de sonra kaza ederek borçtan kurtulma yolu tercih edilmeli, ilaç alarak zorlamaya gerek duyulmamalıdır. Çünkü 'tut' emri de dinî emirdir, âdet başlayınca 'ye' emri de.. Bu sebeple tutunca itaat etmiş de tutmayınca isyana yönelmiş olunmaz. Belki her iki halde de Rabb'imizin emrine uyulmuş, ikisinden de sevap kazanılmış olunur. Bundan dolayı bir maneviyat büyüğünün hanımlara şu hitabı düşünülmeye değer görülmüştür. Demiş ki:

Ramazanı Beklerken

İnsan aç kalmayı özler mi? Günler önceden ramazana ne kadar kaldı diyerek gün sayıyoruz. O günler gelecek diye çoluk çocuk hepimiz heyecanlıyız. Aç kalacağımız günler yazın kavurucu sıcaklarına denk gelecek olsa da hiç önemi yok. Ne Rahmanî bir şevk! Büyük bir keyifle aç kalacağız.

Ramazan ayında Rabbimiz oruç tutmamızı emrediyor: “Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki Allah’a karşı gelmekten sakınırsınız. (Size farz kılınan oruç) sayılı günlerdedir.” (Bakara, 183-184)

Rabbimiz emrettiği için de çekeceğimiz açlık bir yük ve mahrumiyet değil. Aksine kulluk şuuruyla mayalanan bir manevi haz. Bir yandan dünya yükünü sırtımızdan indirme hafifliği, bir yandan sabahtan akşama kadar sürekli ibadet hali içinde olmanın sevabı… Peygamber Efendimiz s.a.v. de bunu müjdelemiyor mu:

Türkiye'nin yüzde kaçı oruç tutuyor?

Dünyaca ünlü ABD'li araştırma şirketi Pew, 39 ülkede İslam ve Müslümanlar üzerine yaptığı kapsamlı çalışmanın sonuçlarını açıkladı.

Küresel çaptaki anketleriyle bilinen ABD merkezli araştırma şirketi Pew 'in anketine göre Türkiye'de halkın yüzde 67'si dinin hayatındaki yerinin 'çok önemli' olduğunu söylüyor. Yüzde 84'ü Ramazan 'da oruç tutarken, yüzde 43'ü her gün namaz kılıyor.

Biraz Açlık, Daha Çok Takva: Oruç



İslam’ın emrettiği bütün ibadetlerin sebep ve gayesi “takva”yı kazanmaktır. Oruç da bunlardan biridir. Oruç kavramından “takva” unsuru çıkarıldığında, elde kalan yalnızca bir aylık açlıktır. Geleneksel bir davranış olarak, ya da bir takım kişisel gerekçelerle katlanılan bir açlık.

Orucun farz kılınışını bildiren ayet şöyledir:“Ey iman edenler! Sizden önceki (ümmet)lere farz kılındığı gibi oruç, -korunasınız/takvayı elde edersiniz diye- size de farz kılındı.” (Bakara/183) Ayetin “takvayı elde edesiniz diye” şeklinde biten son kısmı, orucun gayesini bildirmektedir.

Takva, Allah’a ve O’nun buyruklarına karşı kalpteki derin hassasiyettir.

Takva sahibi olmak, Kur’an’ın hidayetinden faydalanabilmenin de şartıdır. Allah, Bakara Suresi ikinci ayette, “içinde hiç bir şüphenin bulunmadığı bu kitap, takva sahiplerini hidayete ulaştırır” buyuruyor. Anlaşılıyor ki İlahi Kitabın hidayet nurlarından faydalanmak isteyen herkes, takvayı elde etmek zorundadır. O hassasiyeti kalbinde hissedebilmenin yoluna girmekle mükelleftir.

İğne yaptırmak orucu bozar mı?



Ramazanda gündüz vakti vücuda yapılan iğne orucu bozar ve kazayı gerektirir.

Çünkü bu, hem oruçlunun rızası ile yapılmakta, hem de vücudun yararına yapılmış bulunmaktadır. İğne aracılığı ile vücutta bir yol açılıyor ve böylece ilaç tam vücudun içine akıtılmış oluyor. Artık bu şekilde ilacın içeriye girmesi, suyun deriden emilerek içeriye geçmesi gibi değildir.