beslenme

Kalp ve şeker hastaları oruç tutabilir mi?



Dr. Tolga Özyiğit, uzun süreli açlığın kalp hastaları üzerine bir takım olumsuz etkileri olduğunu belirterek, beslenmenin gün içinde kısıtlı bir zamana sıkıştırılmasının, fazla miktarda ve ağır yiyeceklerin yenmesinin ve ilaç kullanımının aksamasının bu olumsuzluklara neden olduğunu belirtti.

Oruç tutmak ziyafet değil, ibadettir!



Oruç tutmanın ruhsal olarak yararlarının yanı sıra vücut üzerinde de fiziksel olarak olumlu etkileri vardır. Her şeyden önce sindirimsiz geçen sürede vücut kendini temizlemek, onarmak, yenilemek için zaman bulur. Bu sürecin ne anlam ifade ettiğini ve vücut üzerindeki metabolik etkilerini dikkatle düşünürsek manen ve fiziksel olarak ramazan ayını mükemmel bir şekilde değerlendirme şansını kaçırmamış oluruz.

Kilo almadan oruç tutmak mümkün mü?

Ramazan ayı boyunca sağlıklı kalmak için yeterli su alımına dikkat etmek gerekiyor.

Bu yıl Ramazan yazın en sıcak ve en uzun günlerine rastladığı için oruç tutma zamanı da 16 saati aşan bir süreye denk geliyor. Bu süreçte açlıktan çok, hava sıcaklığı nedeniyle susuzluk daha zorlayıcı olacak…

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Yasemin Bradley, bu zor süreçte doğal mineralli ve pH seviyesi yüksek su tüketiminin hayati bir önem taşıdığını belirterek, “Bu özelliklere sahip suları tüketirseniz, böylece sadece sıvı ihtiyacınızı değil, mineral ihtiyacınızı da karşılamaya yardımcı olacaksınız” dedi.

Oruç tutmayı kolaylaştıran ipuçları

Kavurucu yaz sıcaklarına denk gelen Ramazan ayında sağlıklı bir şekilde oruç tutmak büyük önem taşıyor.

Sahurda tüketeceğiniz besinlerin midenizde uzun süre kalması ve tok tutması için posalı besinler yemelisiniz. Posa tüketimini artırmak için çiğ sebzeler tüketebilir, tam tahıllı ekmekleri tercih edebilir, yaptığınız omletlere çeşitli sebzeler ekleyebilirsiniz.

Sıcak havalarda, sağlık problemlerini önlemek için sıvı alınması gereklidir. Bu nedenle sahurda su, komposto, hafif tuzlu ayran, meyve suları, açık çay gibi içecekleri ağırlıklı olarak tüketin.

Oruç açıldıktan sonra kan şekerini bir anda yükseltmeyecek, sıvı içeren hafif bir öğün tercih edin ve 20-30 dakika dinlendiktan sonra ana yemeğe geçin.

Orucu neyle açalım?

Aşırı terleme ve sıvı kaybı sonucu oluşan elektrolit dengesizliğini ortadan kaldıran su, metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlayarak kilo artışını da önlüyor.

Bu nedenle uzmanlar Ramazan ayını sağlıklı ve fit geçirmek için günde en az 8 hatta 10 bardak su içmek gerektiğine dikkat çekiyor!

Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle aşırı terleme ile uzun süreli açlık sonucu vücutta sıvı kaybı oluşuyor ve mineral dengesi bozuluyor. Bunun sonucunda halsizlik veya tansiyonun yükselmesi gibi sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Ayrıca hatalı beslenme sonucu alınan kilolar da cabası!

Oruçluyken maydanoz ve nane yiyin

Uzun yaz günlerinde tutulan oruç yüksek sıcakların da etkisiyle ağız kokusuna sebep oluyor ve kişilerin sosyal hayatlarını olumsuz yönde etkiliyor.

Diş Hekimi Senem Sucu, "Ağız kokusunu önlemek için iftardan sahura yediklerimize dikkat etmek gerekiyor. Maydanoz ve nane yemek gün boyunca ağız kokusunu engelleyeceği gibi mideyi ferahlatacaktır" dedi.

Türkiye'de her 5 kişiden birinde mide ekşimesi (reflü) olduğuna dikkatleri çeken Op. Dr. Murat Akaydın ise "Ramazan süresince reflüyü artıran gıdalardan, acı ve baharatlı yiyeceklerden, asitli içeceklerden ve kahveden özellikle kaçınılmalı" dedi.

Sahurda yemek yenildikten hemen sonra yatılması, devam eden mide ve ağız hareketleri nedeniyle, ağız içi asit dengesini bozarak bakteri üremesine sebep olurken reflüyü de tetikliyor.

Oruç tutanlar dikkat!

Beslenme uzmanı Dr. Ender Saraç, ramazanda sağlıklı beslenmenin önemli olduğunu belirterek, ''Ramazanda kızartma, aşırı baharatlı ve acı, çiğ soğan ve sarımsak, fazla tuzlu ve yağlı şarküteriler, tekrar tekrar ısıtılmış yiyecekler, aşırı asitli içeceklerden kaçınılması gerekir'' dedi.

Saraç, yaptığı açıklamada, iftar ve sahur arasında 7–7,5 saatlik bir zaman dilim olduğu için bu dönemde yetersiz beslenmenin bazı sıkıntılar yarattığını söyledi.

Ramazanda sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine işaret eden Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü: