namaz

Ramazan'ın ilk gecesi şükür namazı nasıl kılınır?

Ramazan-ı Şerif'in ilk gecesi mümkünse bir tesbih namazı kılınmalı ve hatmi enbiya yapılmalıdır. Bir de bu geceye mahsus kılınacak iki rekatlık şükür namazı vardır.

Ramazanı şerifin ilk gecesi teravih namazı da kılınır ancak teravih namazı yatsı namazından sonradır. Şükür namazı ise akşam ile yatsı arasında yani akşam namazının peşine kılınır!

Bu şükür namazı, Şaban'ın son gününü Ramazanın ilk gününe bağlayan gece,Ramazanı şerifin ilk akşamı olması itibarıyla, akşam ile yatsı arasında kılınır.

Bu iki rekatlık teşekkür namazına şöyle niyet edilir: "Ya Rabbi,Ramazan'ı şerif ile müşerref kıldığın için..."Allahü Ekber.."

Namaz içinde birinci rekatte, 1 fatiha 1 kevser (inna a'tayna)
ikinci rekatte, 1 fatiha 1 ihlası şerif (kulhü vallahü ehad) okunur.

Teravih namazı nasıl kılınır?

Teravih namazı yatsı namazını kıldıktan sonra vitie namazını kılmadan önce kılınır. Teravih namazı 20 rekattir.Dört rekatte bir selam verilerek kılınır. Her selam arasında birer defa salat-ı Ümmiye okunur. Son rekatte salatı ümmiye'yi 3 defa okumak güzeldir.

Teravih namazı iki rekatte bir selam verilerekte kılınabilir.
Teravih namazı iki rekatte bir selam verilince, Akşam namazının iki rekat sünneti gibi kılınır.

Dört rekatte bir selam verilince yatsı namazının dört rekat sünneti gibi kılınır. Teravih namazı kılarken,cemaatle kılındığı zaman, Cemaat olan kimse hem teravihe hemde imama uymaya niyet eder. İmamda kıraati aşikare(sesli ) okur. İmamın sesli okuduğu yerde susar. İmamın sessiz okuduğu yerde de okur.Ancak imam sessiz okuduğu zaman okumasa da bir şey icab etmez.

Tesbih namazı nasıl kılınır?

Tesbih namazı, beden ile yapılan tevbe ve istiğfarın en büyüğü tesbih namazıdır. Tesbih namazının kılınışı şu şekildedir. Tesbih namazı dört rek'attir. Bu namazda 300 defa şu tesbih okunur:

Sübhanellahi velhamdü lillahi velaa ilaahe illallahü vellahü ekber velaa havle velaa kuvvete illaa billaahil aliyyil azıym.

Bu tesbih namaz içinde şöyle okunur:
15 kere Sübhaneke' den sonra(Fatiha'dan önce),
10 kere Zamm-ı süreden sonra,
10 kere rukuda,
10 kere rukü'den kalkınca ayakta,
10 kere birinci secde'de,
10 kere iki secde arasındaki oturmada(celsede),
10 kere ikinci secde'de
Bu birinci rek'atte okunan tesbihlerin adedi 75'tir.
İkinci rek'atte aynı sıralama ile yine 75 def'a okunur.
Üçüncü ve dördüncü rek'atler'de böyle kılınır.
Namaz bittikten sonra dua edilir.

2013 ilk teravih hangi akşam kılınacak?

2013'de ilk teravih namazı gece evvelden girdiği için, Şaban ayının son gecesi yani 8 TEMMUZ PAZARTESİ akşamı kılınacak ve aynı zamanda ilk sahura da bu akşam kalkılacak. Şimdiden Allah kabul etsin...

Kadir gecesi hacet namazı nasıl kılınır?

"Kadir gecesinde kılınacak namazda hangi dua okunur? Kadir gecesi namazı nasıl kılınır? Kadir gecesi namazında hangi sure okunur? Kadir gecesi namazı kaç rekattir? Kadir namazı kaç rekat kılınır?"

Kadir gecesinde iki rekat'te bir selam vererek dört rekat hacet namazı kılınır. Namaza şöyle niyet edilir:

Ya Rabbi! Bu gece hürmetine, Efendimiz (s.a.v.) hürmetine, Rahmet-i ilahin hürmetine, benim tevbelerimi kabul eyle... Aff-ı ilahiyene, feyz-i ilahiyene mazhar eylediğin zümreye (topluluğa) ilhak eyle... Allahu Ekber..

Bu namazın 1.rek'atinde: 1Fatiha,3 inna enzelnahü (kadir suresi)
2.Rekatinde: 1 Fatiha, 3 Kulhüvallahü ehad (ihlas suresi)
Üç ve dördüncü rekatlerde, 1 Fatiha 3 inna enzelnahü

Kadir gecesinde hangi namaz kılınır, nasıl niyet edilir?

"Kadir gecesinde kılınacak kandil namazına nasıl niyet edilir?, Kadir gecesinde hangi namaz kılınır?, Kadir gecesi kılınacak namaz nedir?"

Kadir gecesinde iki rekat'te bir selam vererek dört rekat hacet namazı kılınır. Namaza şöyle niyet edilir:

"Ya Rabbi!Bu gece hürmetine,Efendimiz hürmetine,Rahmet-i ilahin hürmetine, benim tevbelerimi kabul eyle...Aff-ı ilahiyene,feyz-i ilahiyene mazhar eylediğin zümreye(topluluğa) ilhak eyle...Allahu Ekber..

Bu namazın 1.rek'atinde: 1Fatiha,3 inna enzelnahü(kadir suresi)
2.Rekatinde: 1 Fatiha, 3 Kulhüvallahü ehad (ihlas suresi)
Üç ve dördüncü rekatlerde, 1 Fatiha 3 inna enzelnahü
yine aynı şekilde 1 Fatiha 3 ihlası şerif okunarak kılınır.

Teravih namazının vakti ne zaman biter?

"Teravih namazını saat kaça kadar kılabiliriz? teravih namazının en son vakti nedir? Teravih namazını imsak kesilinceye kadar kılabilir miyiz?"

Teravih namazı yatsı namazının bir parçası olarak sünnet kılınmıştır.Böyle olunca teravih namazı,yatsı namazı hangi vakte kadar kılınabiliyorsa,teravihi'de o vakitlerde kılmak caiz dir.

Yatsı namazının vakti;Aydınlığın batmasından başlayarak tan yeri ağarmasına kadar devam eder.Zira Peygamber Efendimiz(s.a.v.)"Yatsı namazının vakti tan yerinin ağarması(imsak kesilmesi) ile sona erer"buyurmuştur.

Yatsı namazını geceden üçtebir geçinceye dek kılmak müstehaptır.Çünkü hem Peygamber (s.a.v.)Efendimiz;"Eğer ümmetime zor geleceğinden korkmasaydım, yatsı namazını geceden üçtebir geçinceye kadar geciktirecektim."buyurmuşdur.

Teravih namazında sırasıyla hangi sureler okunur?

"Teravih namazı kılarken hangi sureler okunur? Teravih namazında okunacak zammı surelerin sırası nasıldır? Namaz kılarken sureleri sırayla okumak şartmı dır?"

Teravih namazı kılarken,eğer dört rekatte bir selam veriliyorsa,yatsı namazının sünneti gibi kılınır.Zammı sure olarak en az üç ayet okumak kaydıyla istenilen namaz suresi okunabilir.

Ancak "elem tere"den aşağısı zammı sure olarak okunacaksa,en güzeli sureleri Kur'an-ı Kerimdeki yazılış sırasına göre okumaktır.Veya arada en az iki sure olmak şartıyla atlayarak da okunabilir.Ancak arada sadece bir sure atlamak veya sureleri okurken ileri sıraya göre değilde geriden okumak mekruhtur.

Teravih namazında okunacak dua'ların(surelerin) Kur'an-ı Kerimdeki sıralaması şöyledir:

1-Fiil suresi(Elemtera keyfe)

Biraz Açlık, Daha Çok Takva: Oruç



İslam’ın emrettiği bütün ibadetlerin sebep ve gayesi “takva”yı kazanmaktır. Oruç da bunlardan biridir. Oruç kavramından “takva” unsuru çıkarıldığında, elde kalan yalnızca bir aylık açlıktır. Geleneksel bir davranış olarak, ya da bir takım kişisel gerekçelerle katlanılan bir açlık.

Orucun farz kılınışını bildiren ayet şöyledir:“Ey iman edenler! Sizden önceki (ümmet)lere farz kılındığı gibi oruç, -korunasınız/takvayı elde edersiniz diye- size de farz kılındı.” (Bakara/183) Ayetin “takvayı elde edesiniz diye” şeklinde biten son kısmı, orucun gayesini bildirmektedir.

Takva, Allah’a ve O’nun buyruklarına karşı kalpteki derin hassasiyettir.

Takva sahibi olmak, Kur’an’ın hidayetinden faydalanabilmenin de şartıdır. Allah, Bakara Suresi ikinci ayette, “içinde hiç bir şüphenin bulunmadığı bu kitap, takva sahiplerini hidayete ulaştırır” buyuruyor. Anlaşılıyor ki İlahi Kitabın hidayet nurlarından faydalanmak isteyen herkes, takvayı elde etmek zorundadır. O hassasiyeti kalbinde hissedebilmenin yoluna girmekle mükelleftir.