Şöförlük yapan kimseye oruç farz mı dır?

Oruç tutmak akıllı ve baliğ olan her Müslümana farz'dır.Ancak bazılarına zorluktan dolayı Ramazanda tutamaması durumunda, kolaylıklar vermştir.Bu da hastalık,yaşlılık ve seferi olma gibi durumlarda,ramazan ayından sonra oruçlarını kaza olarak tutmalarıdır.

Eğer şoförlük yapan kimse,her gün 90 km.den fazla yol katediyorsa,veya gittiği yerde 90 km lik mesafede 15 günden az kalmaya niyet etti ise,o kimseye oruç farz olmakla beraber eğer meşakkatli olacaksa, dilerse ramazandan sonra tutmak kaydıyla tutmamasına cevaz verilmiştir.Ancak tutması daha faziletlidir.

Eğer bu şöför,hergün uzun yola gitmiyor ise gitmediği günleri ramazan içinde tutması farz,yola çıktığı zaman ise ramazandan sonra tutması farzdır.Ancak gittiği yerde uzun kalıyor ve çıkarkende 15 günden az kalmak niyeti çıktı ise,yine seferi hükmünde olup,oruç farz olmakla beraber ramazandan sonra da tutabilir.

Ancak şoförlük yapan kimse,hergün gidip geldiği yol 90 km.yi bulmuyor ise,veya 90 km.ye gittiği vakit niyet i 15 günden fazla kalmak olursa,seferi olmaz.Mukım olanın yani evinde oturanın hükmüne tabi olur ki, orucunu ramazanda tutması farz'dır.

Aynı zamanda bir kimse 15 günden az bir niyetl kalmaya gittiği 90 km.lik mesafede işi uzasa senelerce bile kalsa o kimse seferi sayılmakla beraber ramazan orucununda da muhayyerdir.

Velhasıl orucu ertelemeye sebeb olan mazeret,şöför olması değil,şöför olsun olmasın kişinin gittiği mesafeyle ve ve bu yolculuktaki sıkıntı ve meşakkatle ilgilidir.Eğer sıkıntı ve zorluk yoksa tutması daha faziletlidir.Zira ramazan ayında sebebsi ve özürsüz orucu terk etmek günahtır.

Kaynak: http://www.fetvalar.com/sorularla-cevabi-1376.html