oruç ibadeti
Üç Aylarda Oruç
Müminlerin baharı üç aylar geldi ve hızla geçiyor. Ramazan-ı Şerif bir yana, recep ve şaban ayları nafile oruç aylarıdır. Peki, bu mübarek zamanlarda nasıl oruç tutmalı, bu kutlu fırsatı nasıl değerlendirmeliyiz?
Üç aylar geldiğinde, kula kulluğunu hatırlatan ibadetlerin belki de en önemlisi nafile oruçlardır. Hadis-i şeriflerden ve güzide sahabilerden, Efendimiz s.a.v.’in bu mevsimde nasıl oruç tuttuğunu öğreniyoruz. Kul ile Rabbi arasında bir sır olan oruca Efendimiz s.a.v. receb-i şerif ve şaban-ı şerif aylarında daha bir önem vermiştir.
Efendimiz’in receb-i şerifteki oruçları
Türkiye'nin yüzde kaçı oruç tutuyor?
Dünyaca ünlü ABD'li araştırma şirketi Pew, 39 ülkede İslam ve Müslümanlar üzerine yaptığı kapsamlı çalışmanın sonuçlarını açıkladı.
Küresel çaptaki anketleriyle bilinen ABD merkezli araştırma şirketi Pew 'in anketine göre Türkiye'de halkın yüzde 67'si dinin hayatındaki yerinin 'çok önemli' olduğunu söylüyor. Yüzde 84'ü Ramazan 'da oruç tutarken, yüzde 43'ü her gün namaz kılıyor.
Biraz Açlık, Daha Çok Takva: Oruç
İslam’ın emrettiği bütün ibadetlerin sebep ve gayesi “takva”yı kazanmaktır. Oruç da bunlardan biridir. Oruç kavramından “takva” unsuru çıkarıldığında, elde kalan yalnızca bir aylık açlıktır. Geleneksel bir davranış olarak, ya da bir takım kişisel gerekçelerle katlanılan bir açlık.
Orucun farz kılınışını bildiren ayet şöyledir:“Ey iman edenler! Sizden önceki (ümmet)lere farz kılındığı gibi oruç, -korunasınız/takvayı elde edersiniz diye- size de farz kılındı.” (Bakara/183) Ayetin “takvayı elde edesiniz diye” şeklinde biten son kısmı, orucun gayesini bildirmektedir.
Takva, Allah’a ve O’nun buyruklarına karşı kalpteki derin hassasiyettir.
Takva sahibi olmak, Kur’an’ın hidayetinden faydalanabilmenin de şartıdır. Allah, Bakara Suresi ikinci ayette, “içinde hiç bir şüphenin bulunmadığı bu kitap, takva sahiplerini hidayete ulaştırır” buyuruyor. Anlaşılıyor ki İlahi Kitabın hidayet nurlarından faydalanmak isteyen herkes, takvayı elde etmek zorundadır. O hassasiyeti kalbinde hissedebilmenin yoluna girmekle mükelleftir.
"Elhamdülillah Müslüman'ım diyen orucu da seve seve tutar"
Erzurum'un manevî dinamiklerinden Veli Velioğlu Hocaefendi, sıcak havalar nedeniyle orucun nefse zor gelme durumunu değerlendirdi. Velioğlu Hocaefendi;
"Elhamdülillah Müslüman'ım. Bundan dolayı bu ordunun en güzel askeri olmak isterim." düşüncesine sahip olan kişinin orucu seve seve tutacağını belirtti.
Oruç tutmak ziyafet değil, ibadettir!
Oruç tutmanın ruhsal olarak yararlarının yanı sıra vücut üzerinde de fiziksel olarak olumlu etkileri vardır. Her şeyden önce sindirimsiz geçen sürede vücut kendini temizlemek, onarmak, yenilemek için zaman bulur. Bu sürecin ne anlam ifade ettiğini ve vücut üzerindeki metabolik etkilerini dikkatle düşünürsek manen ve fiziksel olarak ramazan ayını mükemmel bir şekilde değerlendirme şansını kaçırmamış oluruz.