ramazan bayramı

Ramazan bayramı günü neler yapılmalıdır?

Ramazan bayramının ilk gününde oruç tutmak haramdır.

Ramazan bayramı sabahı erken kalkıp bayramın canlılığını hissetmek, diğer günlerden farklı bir gün olduğunu görmek, cünüp olsun olmasın guslederek temiz (mümkünse yeni) elbiseler giymek, pis kokulu yiyeceklerden uzak durmak, ağzı misvaklayıp fırçalamak, güzel kokular sürünmek, saçı-sakalı, tırnakları ve vücudun diğer yerlerindeki kılları sünnete uygun bir şekilde temizleyip düzene koymak, İslâm'ın adabından olan güzel şeylerdir ve müstehabtır.

Yüce Peygamberimiz (S.A.V.) buyuruyor:

“Ramazan Bayramı günü melekler yolların kenarında durarak bayram namazına gidenlere şu müjdeyi verirler: Ey mü'minler topluluğu, size mükâfatlar, hayırlar ve bol bol ni'metler verecek olan Kerem ve İhsân sahibi Rabbinizden isteyiniz. Zîrâ O, size geceleri ihyâ etmenizi emretti, siz yaptınız. O size gündüz oruç tutmanızı emretti, siz tuttunuz. O size Rabbinize itaat etmenizi emretti, siz de itaat ettiniz. Öyle ise bahşişinizi, mükâfatınızı alınız. Namazdan sonra bir melek de şöyle nidâ eder: Biliniz ey mü'minler bugün şüphesiz mükâfat günüdür, günahlardan kurtuluş günüdür ve ayıplardan temizlenme günüdür.”

Arefe günü ve Ramazan Bayramı gecesi nasıl ibadet edilir?



Arefe günü ramazan ayının kalan son günü olması hasebiyle Ramazan ayının en kıymetli günlerindendir. Bayramın müjdecisidir. Allah dostları arefe ramazan ayının son günleri girdiği vakit, bu ay elimizden gidiyor, bu rahmet ve mağfiret ayı bitiyor diye ağlayıp üzülürlermiş. Onun için bu ayın bizden razı olarak ayrılması için iki rekat şükür namazı kılarlardı.

Yine arefe gününde fitre veremeyenler iki rekat namaz kılıp Allah'a iltica ederler.

Bu günde kabirleri (ölmüşleri) ziyaret etmek onlara Yasin ve Mülk sureleri gibi Kuran okumak, onlara hediyeler göndermek çok faziletli ibadetlerdendir.

Arefe günü kuşluk namazı, tesbih namazı ve şükür namazı kılarak ramazanın son gününü ve gecesini ihyaya çalışılmalıdır. Yine Arefe günü istiğfar, salavat, kelime-i tevhit okuyarak hususi hatimler yapmakta faziletli ibadetlerdendir. Ayrıca bin ihlası şerif okuyarak ihlas hatmi yapmak tavsiye edilen ibadetlerdendir.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?



Bayram namazının her iki rek’atindeki üçer adet fazla tekbirlere “zevâid tekbirleri” denir. Vâcip olan bu tekbirler, birinci rek‘atte kırâatten önce, ikinci rek‘atte kırâatten sonra alınır.

Bayram namazı şöyle kılınır:

Bayram namazı kılmaya kalben niyet edilir. “İftitâh tekbiri”nden sonra eller bağlanır ve “Sübhâneke”den sonra imâm sesli, cemâat ise gizlice “Allâhü ekber” diyerek eller kaldırılır ve yanlara salınır; ikinci tekbir alınır ve eller yanlara bırakılır; üçüncü tekbir alınıp eller bağlanır. İmam açıktan Fâtiha ve zamm-ı sûre okur, cemâat dinler. Rükû ve secdeden sonra da ikinci rek‘ate kalkılır.

2013 Ramazan Bayram Namazı saat kaçta kılınacak?

Ramazan Bayramı namazı vakti bu sene İstanbulda :6.50 'dir.Bayram namazının vakti bu saatte kılınır.İstanbul Ramazan Bayram'ı namazı bu sene 2013'te 8 AĞUSTOS PERŞEMBE 6.50'de kılınacak.

Diğer büyük illerde bayram namazı vakitleri şöyledir:

İSTANBUL 6.50 ESKİŞEHİR:6.46
ADAPAZARI:6.44 İZMİR :7.01
AFYON :6.47 İZMİT :6.46
AYDIN :6.59 KIRKLARELİ:6.55
BALIKESİR:6.56 KÜTAHYA :6.48
BİLECİK :6.47 MANİSA :6.59
BURSA :6.51 MUĞLA :6.58
ÇANAKKALE:7.01 TEKİRDAĞ :7.06
DENİZLİ :6.54 UŞAK :6.52
EDİRNE :6.58 YALOVA :6.49

http://bayram.ezan.net adresinden detaylı olarak yurtiçi ve yurtdışı bütün şehirlerin bayram namazı vakitlerini öğrenebilirsiniz.

http://bayram.ezan.net/istanbul-bayram-namazi-vakti.html

http://bayram.ezan.net/ankara-bayram-namazi-vakti.html

2013 ramazan bayramı hangi gün?

Bu sene Ramazan ayı otuz çektiği için Ramazan bayramı (şeker bayramı)
8 AĞUSTOS PERŞEMBE
günü kutlanacak.

Temmuzun sekizinde yatsıdan sonra ilk teravih kılınacak, Temmuzun dokuzunda Ramazan ayının ilk orucu tutulacak.

8 AĞUSTOS bayramın birinci günü ve dolayısıyla şevval ayının başlangıcıdır.