bayram geceleri ne yapmalı

Arefe günü ve Ramazan Bayramı gecesi nasıl ibadet edilir?



Arefe günü ramazan ayının kalan son günü olması hasebiyle Ramazan ayının en kıymetli günlerindendir. Bayramın müjdecisidir. Allah dostları arefe ramazan ayının son günleri girdiği vakit, bu ay elimizden gidiyor, bu rahmet ve mağfiret ayı bitiyor diye ağlayıp üzülürlermiş. Onun için bu ayın bizden razı olarak ayrılması için iki rekat şükür namazı kılarlardı.

Yine arefe gününde fitre veremeyenler iki rekat namaz kılıp Allah'a iltica ederler.

Bu günde kabirleri (ölmüşleri) ziyaret etmek onlara Yasin ve Mülk sureleri gibi Kuran okumak, onlara hediyeler göndermek çok faziletli ibadetlerdendir.

Arefe günü kuşluk namazı, tesbih namazı ve şükür namazı kılarak ramazanın son gününü ve gecesini ihyaya çalışılmalıdır. Yine Arefe günü istiğfar, salavat, kelime-i tevhit okuyarak hususi hatimler yapmakta faziletli ibadetlerdendir. Ayrıca bin ihlası şerif okuyarak ihlas hatmi yapmak tavsiye edilen ibadetlerdendir.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?



Bayram namazının her iki rek’atindeki üçer adet fazla tekbirlere “zevâid tekbirleri” denir. Vâcip olan bu tekbirler, birinci rek‘atte kırâatten önce, ikinci rek‘atte kırâatten sonra alınır.

Bayram namazı şöyle kılınır:

Bayram namazı kılmaya kalben niyet edilir. “İftitâh tekbiri”nden sonra eller bağlanır ve “Sübhâneke”den sonra imâm sesli, cemâat ise gizlice “Allâhü ekber” diyerek eller kaldırılır ve yanlara salınır; ikinci tekbir alınır ve eller yanlara bırakılır; üçüncü tekbir alınıp eller bağlanır. İmam açıktan Fâtiha ve zamm-ı sûre okur, cemâat dinler. Rükû ve secdeden sonra da ikinci rek‘ate kalkılır.