fitrenin sevabı

Fitre sadakasını kimler vermelidir? Fitre ne zaman verilir?



Sadaka-i fıtır, Ramazan-ı Şerîf'in sonuna yetişen ve aslî ihtiyaçlarından başka en az nisâp miktârı (80.18 gr. altın veya ona denk miktarda) bir mala mâlik bulunan her Müslümanın vermesi vâcip olan bir sadakadır.

Zekâtın farz olmasından önce, orucun farz kılındığı sene vâcip olmuştur. Sadaka-i fıtır, orucun kabulüne, ölüm ânının sıkıntılarından ve kabir azâbından kurtuluşa vesîledir. Yoksulların ihtiyaçlarını gidermeye, bayram neşesinden onların da istifâde etmelerine bir yardımdır. Bu cihetle sadaka-i fıtır, insânî bir vazifedir.

Her Müslümanın kendisi ve fakir olan küçük çocuğu için Sadaka-i fıtır; fitre vâciptir.

Büyük çocuğunun ve zengin olan çocuğunun fitresi babasına vâcip değildir.

Fıtır sadakasını (fitreyi) kimlere vermek daha sevaptır?



Fıtır sadakasını fakir olan Müslümanlara vermek lazımdır. Fakir olan akrabayada verilir.Ancak akrabalar arasından da amca, hala, dayı, teyze gibi akrabayı tercih etmelidir. Bunlardan sonra diğer salih kimselere, fakirlere ve talebe-i ulum'a (Kur'an ilmi okuyan talebelere) vermek daha sevaptır.

Cenab-ı Hak, müslüman olan fakirlere verilen sadakaya 70 katı sevap verir.
Akrabanın içindeki fakirlere sadaka verenlere 700 katı sevap verir.
Ancak ilim(kuran ilmi) tahsil eden talebe-i ulum'a verilen sadakaya 700 bin katı sevap ihsan eder.Ve talebe-i ulum'a sadaka veren kimseyi de o talebenin okuduğu ilmin sevabına ortak kılar.