Kadir gecesi

Kadir gecesinin alametleri nelerdir? Kadir gecesinin önemi nedir?



Cenâb-ı Hak, bazı kıymetli şeyleri birçok hikmetler için gizlemiştir:

Kullarının bütün ibâdet ve tâatlara rağbet etmesi için rızâsını ibâdet ve tâatlarda; büyük-küçük günahlardan kaçınmaları için gadabını günahlarda; bütün isimlerine ta’zîm edilmesi için İsm-i A’zam’ı Kur’ân-ı Kerîm’de; bütün namazların muhâfazası için salât-ı vüstânın hangi namaz olduğunu; günün tamamında duâ edilmesi için cuma günündeki icâbet saatini (duânın kabul edilen vaktini); hiç kimseyi hor ve hâkir görmemek için velî kullarını; Ramazan’ın her gecesini ibâdet ve tâatla ihyâ edip daha çok sevap kazansınlar diye de Kadir Gecesi’ni gizlemiştir.

İmamı Şarani'ye göre kadir gecesi nasıl bulunur?

"Kadir gecesi nasıl bulunur? İmamı Şarani Hz.lerine göre kadir gecesi nasıl aranır? Kadir gecesini bulmanın sırları!"

Ramazan ayının her bir gecesi kadir çok kıymetli olduğu için Cenabı Hak,Kullarım sadece kadir gecesinde değil de Ramazan ayının her gecesini ibadetle geçirip istifade etsinler diye "kadir gecesini" rmazanı şerifin geceleri içerisine gizlemişlerdir.Kadir gecesini Ramazan ayının tekli gecelerinde aramak lazımdır.Zira Allah tektir teki sever.Onun içindir ki tekli gecelerde aramak lazımdır.

Bir rivayete göre kadir gecesi Ramazan ayının 27.gecesi'dir.Ancak diğer gecelerde de aramak lazımdır.

İmamı Şarani Hazretleri 30 sene,Ramazan ayının giriş günlerine göre tesbit edip Kadir Gece'sini ihya etmişlerdir.İmamaı Şarani'ye göre KADİR GECE'si:

Kadir gecesi hacet namazı nasıl kılınır?

"Kadir gecesinde kılınacak namazda hangi dua okunur? Kadir gecesi namazı nasıl kılınır? Kadir gecesi namazında hangi sure okunur? Kadir gecesi namazı kaç rekattir? Kadir namazı kaç rekat kılınır?"

Kadir gecesinde iki rekat'te bir selam vererek dört rekat hacet namazı kılınır. Namaza şöyle niyet edilir:

Ya Rabbi! Bu gece hürmetine, Efendimiz (s.a.v.) hürmetine, Rahmet-i ilahin hürmetine, benim tevbelerimi kabul eyle... Aff-ı ilahiyene, feyz-i ilahiyene mazhar eylediğin zümreye (topluluğa) ilhak eyle... Allahu Ekber..

Bu namazın 1.rek'atinde: 1Fatiha,3 inna enzelnahü (kadir suresi)
2.Rekatinde: 1 Fatiha, 3 Kulhüvallahü ehad (ihlas suresi)
Üç ve dördüncü rekatlerde, 1 Fatiha 3 inna enzelnahü

Kadir gecesinde hangi namaz kılınır, nasıl niyet edilir?

"Kadir gecesinde kılınacak kandil namazına nasıl niyet edilir?, Kadir gecesinde hangi namaz kılınır?, Kadir gecesi kılınacak namaz nedir?"

Kadir gecesinde iki rekat'te bir selam vererek dört rekat hacet namazı kılınır. Namaza şöyle niyet edilir:

"Ya Rabbi!Bu gece hürmetine,Efendimiz hürmetine,Rahmet-i ilahin hürmetine, benim tevbelerimi kabul eyle...Aff-ı ilahiyene,feyz-i ilahiyene mazhar eylediğin zümreye(topluluğa) ilhak eyle...Allahu Ekber..

Bu namazın 1.rek'atinde: 1Fatiha,3 inna enzelnahü(kadir suresi)
2.Rekatinde: 1 Fatiha, 3 Kulhüvallahü ehad (ihlas suresi)
Üç ve dördüncü rekatlerde, 1 Fatiha 3 inna enzelnahü
yine aynı şekilde 1 Fatiha 3 ihlası şerif okunarak kılınır.